TheAbyss

Поздние акне у женщин ( 1 фото )


Поздние акне у женщин записки ложечкой Фолькмана

Постпубертатне акне у жінок
Вугрова хвороба (acne vulgaris) ‒ це шкірне захворювання, що характеризується наявністю комедонів і запальних вогнищ на обличчі, шиї, плечах або тулубі. Значна поширеність акне серед підлітків сприяла тому, що акне вважається виключно юнацьким захворюванням, проте воно також залишається проблемою і для багатьох старших людей.
Патогенез
Розвиток вугрового висипу у жінок зумовлений багатьма факторами. Виділяють 4 локальні зміни шкіри, пов’язані з утворенням вугрів:
аномальне зроговіння волосяних фолікулів;
надлишкове вироблення шкірного сала;
колонізація Cutibacterium acnes (раніше Propionibacterium);
запалення.
Надмірне вироблення шкірного сала та аномальне зроговіння фолікулів сприяють утворенню комедонів, які вважаються первинними елементами висипу при акне. Руйнування комедонів і реакція шкіри на C. acnes, бактерію, що живиться себумом, пов’язані з розвитком запальних уражень.
Ендогенні або екзогенні андрогени, менструальний цикл, куріння та використання косметичних засобів можуть сприяти утворенню комедонів у жінок і відігравати певну роль у розвитку акне.
Андрогени
Андрогени здатні стимулювати ріст сальних залоз у шкірі та збільшувати вироблення шкірного сала, що може сприяти утворенню комедонів, отже ендогенне або екзогенне підвищення рівня андрогенів у сироватці крові може призводити до розвитку акне. Окрім того, перебіг акне у жінок часто покращується під час лікування антиандрогенними препаратами. Більшість дорослих жінок із акне мають нормальний рівень андрогенів і не отримують екзогенних андрогенів, тому взаємозв’язок між рівнем циркулюючих андрогенів та акне у цих пацієнток є невизначеним. Механізми, за допомогою яких андрогени можуть сприяти виникненню акне у таких випадках, включають ефекти підвищеного перетворення попередників андрогенів в андрогени в сальних залозах і підвищену чутливість сальних залоз до андрогенів.
Менструальний цикл
Багато жінок із акне відзначають кореляцію тяжкості перебігу захворювання з менструальним циклом. В одній серії досліджень 41 жінок у віці від 18 до 44 років з акне, у 63% жінок спостерігалося передменструальне збільшення кількості запальних уражень, а кількість наявних запальних уражень збільшувалася на 25%. Накопичення шкірного сала в сальних залозах внаслідок зменшення розміру вустя волосяного фолікула в передменструальний період є потенційним фактором, що сприяє передменструальним загостренням, однак механізм розвитку цього явища залишається невідомим.
Куріння
Вплив нікотину на вироблення шкірного сала або кератинізацію також є потенційним фактором, що сприяє утворенню незапальних вогнищ, проте існування причинно-наслідкового зв’язку залишається невизначеним.
Косметичні засоби
Терміни «косметичне акне» та «помадне акне» ‒ явища, які пов’язують із закупоркою фолікулів, спричиненою певними речовинами, і використовуються для опису зв’язку між використанням косметичних засобів для шкіри або волосся та появою акне. Ці явища можуть сприяти «підступному», повільному розвитку комедонів і, зрештою, появі запальних процесів. Окрім того, подразнення фолікулів, пов’язане із застосуванням косметики, може призвести до швидкої появи висипань, що характеризуються дрібними запальними папулами, які дуже нагадують фолікуліт пушкового волосся.
Ступінь впливу використання косметики на виникнення акне залишається нез’ясованим. Методи, що використовуються для тестування комедогенності продуктів, значно відрізняються в різних галузях косметичної промисловості, і продукти, що містять комедогенні інгредієнти, не обов’язково є комедогенними при нанесенні на шкіру людини. Крім того, індивідуальна реакція на певні косметичні продукти може відрізнятися.
Інші фактори
Фактори, які можуть сприяти виникненню акне, включають стрес, дієту та генетичні фактори. Дослідження випадок-контроль за участю 248 жінок з акне та 270 осіб контрольної групи виявило зв’язок між акне у дорослих жінок та наявністю акне в анамнезі у підлітковому віці, сімейним анамнезом, відсутністю попередніх вагітностей, гірсутизмом, офісною роботою, високим рівнем психологічного стресу та низьким щотижневим споживанням фруктів, овочів та риби.
Діагностика
Діагноз ставиться на основі фізикального обстеження. Допоміжними клінічними ознаками є комедони та/або запальні папули чи пустули на обличчі, шиї, грудях, спині та/або плечах.
Додаткове обстеження повинно включати оцінку ознак прихованої гіперандрогенії та впливу ліків, які можуть викликати акне або акнеподібні висипання.
Гіперандрогенія
Лабораторна оцінка гіперандрогенного стану показана жінкам, які мають симптоми або ознаки, що вказують на гіперандрогенію:
ознаки вірилізації, такі як гірсутизм (оволосіння за чоловічим типом), лобно-скроневе випадіння волосся або кліторомегалія;
нерегулярні/нечасті менструації;
безпліддя;
полікістоз яєчників;
раптовий початок тяжких форм акне;
важкі або резистентні до терапії форми акне;
кушингоїдні риси;
чорний акантоз;
ожиріння.
Слід зазначити, що оскільки внаслідок епіляції ознаки гірсутизму можуть бути непомітними, фізикального обстеження недостатньо для виключення гірсутизму. Пацієнток слід детально розпитати про оволосіння за чоловічим типом та практику видалення волосся. Також за 4-6 тижнів до проведення лабораторного дослідження на гіперандрогенію необхідно припинити прийом оральних контрацептивів.
Лікування
Активне акне – терапевтичний підхід до акне у молодих жінок подібний до підходу лікування в інших дорослих та підлітків. Окрім стандартної терапії, доступній загальній популяції пацієнтів з акне (напр., топічні стероїди, азелаїнова кислота, саліцилова кислота, антимікробні препарати та ізотретиноїн перорально), гормональна терапія є варіантом для жінок з акне, що може призвести до клінічного покращення навіть за відсутності гіперандрогенії. Оральні контрацептиви з/без антиандрогенних прогестинів та спіронолактоном є гормональними препаратами, що найчастіше призначаються.
Догляд за шкірою
Багато жінок також очікують поради стосовно догляду за шкірою. Не рекомендовано проколювати чи витискати ураження, що може підвищити ризик утворення рубців, натомість варто заохочувати делікатні методики очищення шкіри. Багато місцевих засобів можуть бути особливо подразнюючими для шкіри дорослих, та щоденне застосування зволожуючих засобів може обмежити трансепітеліальну втрату рідини і знизити запалення шкіри. Також рекомендовано щоденне використання сонцезахисних засобів.
Хоча методи визначення комедогенності у засобах по догляду за шкірою різняться, а важливість косметичних засобів, як факторів виникнення акне не визначена, більшість дерматологів продовжують надавати перевагу використанню засобів догляду (напр., зволожуючих, очищуючих), маркованих як «некомедогенний», «неакнегенний» для пацієнтів з акне та рекомендують уникати оклюзійних агентів. До того ж ми радимо пацієнтам, які бажають використовувати тональний крем, як частину макіяжу, обирати "безмасляні" рідкі матові силіконові (диметиконові або циклометиконові) тональні засоби, а не масляні, оскільки силіконові засоби з меншою ймовірністю викликають оклюзію фолікулів.
Переклад: Рибальченко Ольга, Францева Юлія
Гугл-переводчик справляется адекватно если что, но дам оригинал как увидел.  Некоторые положения - дискуссионны, английский вариант ниже.

Postadolescent acne in women

Крепкого здоровья!

Взято: Тут

+3581030
  • 0
  • 10 066
Обнаружили ошибку?
Выделите проблемный фрагмент мышкой и нажмите CTRL+ENTER.
В появившемся окне опишите проблему и отправьте уведомление Администрации.
Нужна органическая вечная ссылка из данной статьи? Постовой?
Подробности здесь

Добавить комментарий

  • Внимание!!! Комментарий должен быть не короче 40 и не длиннее 3000 символов.
    Осталось ввести знаков.
    • angelangryapplausebazarbeatbeerbeer2blindbokaliboyanbravo
      burumburumbyecallcarchihcrazycrycup_fullcvetokdadadance
      deathdevildraznilkadrinkdrunkdruzhbaedaelkafingalfoofootball
      fuckgirlkisshammerhearthelphughuhhypnosiskillkissletsrock
      lollooklovemmmmmoneymoroznevizhuniniomgparikphone
      podarokpodmigpodzatylnikpokapomadapopapreyprivetprostitequestionrofl
      roseshedevrshocksilaskuchnosleepysmehsmilesmokesmutilisnegurka
      spasibostenastopsuicidetitstorttostuhmylkaumnikunsmileura
      vkaskewakeupwhosthatyazykzlozomboboxah1n1aaaeeeareyoukiddingmecerealguycerealguy2
      challengederpderpcryderpgopderphappyderphappycryderplolderpneutralderprichderpsadderpstare
      derpthumbderpwhydisappointfapforeveraloneforeveralonehappyfuckthatbitchgaspiliedjackielikeaboss
      megustamegustamuchomercurywinnotbadnumbohgodokaypokerfaceragemegaragetextstare
      sweetjesusfacethefuckthefuckgirltrolltrolldadtrollgirltruestoryyuno